Ефективно почистване на вашия дом от прах и акари

Във всеки дом с време се натрупват прах и акари. Постепенно във всяко жилище се събира толкова твърде много нечистотия, за която повечето хора изобщо не подозират. Но има доказани методи, които успешно се справят с неравната битка с мръсотиите.

В жилище от около 90 кв. м за един месец се събира около 2 кг. прах – това не изглежда много, но всъщност никак не е малко. Въпросния прах е комбинация от частици от отпадъци, косми, пух, частици от уличния смог, и какво ли още не. От друга страна, според медицински проучвания, за едно денонощие в лигавиците на дихателните ни пътища се отлагат над 6 млрд. частици прах. Имунната система на човека използва над 75% от защитните си възможности за деактивиране тези вредни прахови частици, която проникват в организма ни.

Натрупването на големи количества прах е подходяща среда за размножаване на акари и плесени. Те са навсякъде в природата и у дома – дори в най-чистото жилище. По принцип тези микроорганизми са безвредни, но екскрементите на акарите са един от най-силните алергени. Обикновено те са причина за различни алергии и непоносимости към домашната прах. Астма, екземи, възпаления на дихателните пътища са заболявания свързани с този факт.

За да почистите вашият дом и да се предпазите от всичко това, е нужно да предприемете няколко прости стъпки. Намалете местата, където се натрупва прах, и се отървете от всички вещи и предмети, които играят ролята на прахосъбирачи. В това число влизат всички тежки завеси, килими, китеници и възглавници. По удачана е употребата на покривала, щорите и тънки пердета, тъй като се перат по-лесно и задържат по-малко прах. Всички книги, сувенири и сервизи е добре да бъдат в затворени със стъклени вратички секции.

Важно е да се обезопаси около леглото и в спалнята като цяло. За целта ще се наложи да подмените всички пухените възглавници, юргани и матраци, както и да се отървете от вълнените одеала. Не е препоръчителна покупка на завивки и възглавници от полиестер и синтепон. Започва се винаги от подмяна на възглавниците, защото те са най-близо до лицето и имат най-голямо въздействие. Чаршафите, възглавниците и матраците трябва да се изтупват често, а спалнята трябва редовно да се проветрява. Добре е да се излагат на слънчева светлина за дезинфекция, когато времето е подходящо.

При почистване в дома, е желателно не само да се мете или да се минава с прахосмукачка, а и да се измива пода след това. За да намаляване на праха и количеството алергени, може да използвате още специални филтри за въздух. Обикновенните климатици и йонизатори нямат подобни филтри и само завъртат из помещението наситения с прах въздух. Добре е да се повиш влажността в стаите с помощта на специален овлажнител. Приемлив вариант е да се пръска с вода след почистване или да се слогат влажни кърпи върху радиатор, или малък съд с вода в някой от ъглите на стаята.

Разбира се, всичките тези дейности, особено почистването трябва да се изършват редовно. В забързания век, в който живеем, е разумно решение да поверим почистването на дома на професионална фирма за почистване, която на абонаментен принцип да се грижи за чистотата на жилището. Така проблемите с натрупването на праха и действието на алергените ще бъдат намалени до минимум, при това с възможно най-малко усилия от Ваша страна.