Почистване на офиси и офис техника

Какви са предизвикателствата?

  1. Прашна офис техника
  2. Петна по бюрата и замърсени аксесоари
  3. Клавиатури, пълни с трохи и микроби
  4. Ключовете за осветлението

Какво се използва?

Микрофибърни кърпи или влажни кърпи за електроника
Препарат за почистване, пръскалка с вода, гъба
Препарат за почистване с алкохол, клечки с памук
Чиста четка

Първо се почиства праха. Нищо не привлича така прахта, както работещата електроника – поради статичното електричество в нея. Тъй като компютърните екрани и дискове могат лесно да се увредят, почистването им е деликатна работа. Използват се микрофибърни кърпи или влажни кърпи за почистване на офис техника, за да не се надраскат повърхностите и да не остават влакна по тях. Не е препоръчително да се използва препарат за почистване на прозорци, защото повечето монитори имат специално покритие против отблясъци, което може да се увреди. Необходимо е леко да се забърше с кърпа. След това кърпата леко се навлажнява и се почиства останалата част от монитора или лаптопа. Мишките и принтерите се почистват по същия начин. Ако е необходимо да се почистват CD или DVD носители, те се бършат от центъра към външния ръб, а не с въртеливи движения, защото ако са силно напрашени има опасност да се надраскат.

Почистват се петната по повърхностите, с влажна кърпа се забърсват работните места. Леки предмети като папки, телефони, клавиатури и др. се преместват и се почиства и под тях. Ако повърхостта е ламинирана или от друг материал позволяващ измиване, може да се ползва обикновен препарат за почистване на офиси, напръсква се, избърсва се с гъба и се забърсва. За запечатани дървени повърхности се използва смес от оцет и вода. Необходимо е да се остави почистващия препарат да проникне в упоритите петна за няколко секунди, след което могат да се изстържат с пластмасова карта, да избършат и измият. Петна от мастило се почистват с памучни клечки, натопени в спирт, след което се забърсват с гъба. Последно се почистват телефоните и други аксесоари, минават се с влажна кърпа, после се избърсват.

Клавиатурите са едно от най-замърсените неща в офисите. За почистването им е необходимо да се изтръскват от натрупаните в тях прах, трохи и боклуци, като се обърнат наобратно над кошче за боклук или мивка. Ако е необходимо може леко да се потупват от задната страна. С четка се почиства остатъчния прах между клавишите. При необходимост повърхността на клавишите се почиства с клечки с памук, навлажнени със спирт. Оставят се да изсъхнат добре, преди да се бъдат включени отново. Ако е нужно, може да се ползва и флакон сгъстен въздух за продухване.

Важно е да се обърне внимание и на ключовете за осветление. Те също също са обект на атака от множество микроби, особено като се има предвид, че се пипат от целия персонал, работещ в офиса. Обикновено най-замърсени са ключовете до тоалетните и входните врати. За почистването им може да се ползва обикновен почистващ препарат, който се оставя да подейства за известно време, да разтвори петната, след което се избърсват с влажна гъба и се подсушават. При силно замърсени и омазнени ключове, може да се ползва обезмаслител. Не е удачно да се ползва твърде много препарат или воден разтвор за почистване, поради опасността от електрически удар. Винаги е добра идея да се ползват услугите на професионална фирма за почистване, когато степента на замърсяване е по-голяма.