Почистване след ремонт

Вашият дом е почти готов за новите мебели и обзавеждане, но след ремонтните дейности и след като майсторите са останали значителни количества прах и отпадъци. Изчистването им не е лесна работа, и понякога изисква специални препарати  и оборудване. Също натрупването на прах и нечистотии може да създаде сериозни здравни последствия за Вашето семейство. Затова почистването след ремонтни дейности трябва да бъде прецизно и цялостно.

В няколко стъпки ще Ви посъветваме как да почистите дома си след сериозни ремонтни дейности.

Почистване на прозорците и первазите

Почистването на прозорците след ремонт и освежаване на жилището не е лесно. Върху тях се натрупват прах, боя, мазилка и др. Някои строители предпазват прозорците със залепена хартия или найлон, но след тях остават следи от лепило или тиксо, които също не се чистят лесно. Почистването на рамката и стъклото на прозорците трябва да се извържи внимателно, за да не се надраскат или наранят. За целта е необходима кофа с топла вода с малко препарат за миене по избор. С парцал или четка за прах се почистват добре рамките и перваза на прозорците от натрупания строителен прах, след което се навлажняват с добре напоена гъба с разтворения препарат за почистване. Отстраняването на водата и нечистотиите е препоръчително да се направи с перо за миене на прозорци. Необходимо е перото да се подсушава след всяко минаване, за да не останат следи по прозореца.

Почистване на стените

Дали е трудно да се почистят тези равни повърхности? Понякога да. Има два подхода за почистване на стени, в зависимост дали са с тапети или боядисани. За чистенето ще са ви необходими:

  • Микрофибърни кърпи или четка за прах
  • Препарат за почистване
  • Не абразивна чиста гъба

Боядисаните стени се почистват сравнително лесно. Повечето бои позволяват леко почистване или измиване. Започва се с почистване на стената с микрофибърната кърпа или четка за прах. Прах и паяжини се почистват по-трудно, когато е мокро, затова трябва да се отстранят предварително. Петната и следите се претират със специално внимание. Отстраняват се с почистващия препарат, без да се търка много силно, за да не се увреди боята. Добра идея е да се тества препарата на място, което няма да се вижда, преди да се нанесе на петна на видимо място.

Стени с тапети – тапетите може да са от миещ тип, или да не позволяват миене. Миещите тапети се почистват по същия начин както боядисаните стени. Ако тапетите не са миещи, може леко са се изчеткат или забършат за отстраняване на праха по тях. Ако по тях има мазни петна те могат да се отстранят с попивателна хартия и нагорещена ютия.

Почистване на первазите

След ремонт е необходимо да се почистят и первазите на пода. Това не е трудно и става бързо с помощта на четка за прах, препарат за почистване и кофа чиста вода за изплакване. Тъй като по тях се натрупва доста прах и строителни отпадъци, първо се забърсват със сух парцал за отстраняване на прахта. След това със сапунен разтвор или с разтвор на почистващ препарат се почистват по цялата дължина с навлажнена кърпа. След това може да се подсушат със хартиени кърпи, или да се оставят да изсъхнат.

Почистване на контакти и ключове

След ремонт обикновено се почистват всички места – подове, прозорци и уреди. Никога не трябва да се забравят и контактите и ключовете за осветлението. За целта се напръсква с препарат за почистване върху кърпа (не върху контактите) и те внимателно се забърсват. Ако по ключовете има лепкави или мазни петна, те се отстраняват с микрофибърна кърпа, навлажнена със спирт. Забърсват се със суха и чиста салфетка или кърпа.

Почистване на подовете

Последна стъпка на почистването след ремонта е чистенето на подовете. Необходимо е всичко останало да е вече почистено. Ако по мебелите има прах и отпадъци, те ще паднат на пода впоследствие. Пода се измита и изчиства с прахосмукачка. Това се прави преди минаването със стирка и вода, защото моповете не вършат добра работа за почистване на строителна прах. В най-добрият случай ще разнесете намокрената прах навсякъде. От друга страна, ако не се отстранят предварително, праха и останките могат да надраскат подовата настилка. Затова след като пода е добре почистен с прахосмукачка, може да се мине със стирка, вода и препарат. Оставя се да изсъхне от само себе си, или може да отворите прозорците и вратите, за да направите въздушно течение.

В заключение

Когато решите да използвате домашни продукти, за почистване след ремонт, като например оцет, сапун, белина, винаги има риск от нанасяне на щети, тъй като тези продукти не са специално предвидени за почистване. За да нямате проблеми, винаги тествайте на малки повърхности, които не са разположени на видимо място.

Ако не искате да се занимавате сами с почистването след ремонт, винаги може да се обърнете към фирма за почистване Мегаклийн 21. Нашите чистачи ще постигнат отлични резултати и ще ви спестят време, усилия и пари за препарати и пособия.