5 съвета за почистване след Коледните и новогодишните празници

Приятели, семейство (твърде много) храна и доста напитки. Времето за Коледните и новогодишните празници минава за миг. Има стресови моменти в кухнята. Децата се карат кой да отвори първия подарък. И определено след всичко това трябва да се справите с едно голямо чистене.

Почистването след Коледа и Нова година е предизвикателство, като се започне с натрапчивата миризма на готвено и се свърши с петната от червено вино и восък от свещи. Ние ще Ви дадем 5 съвета за справяне с почистването след празниците.

1. Почистване на изкуствен сняг

Изглежда много добре по прозорците, но се чисти много трудно. Това е така, защото съдържа мазнини, и просто с изтриване няма да се изчисти. С шпатула за почистване на керамичен плот снегът се отстранява от прозореца, а за мазните петна които остават може да се използва спиртен разтвор за почистване на прозорци или малко обезмаслител. Най-лесно е да се избърше със стар вестник.


2.Почистване на Иглички от елха (бор) на килима

Някои са на мнение, че за Коледа е по-добре да се вземе истинска елха или борче. Те изглеждат невероятно и миришат на Коледа. Единственият минус са игличките, които постоянно се ръсят по земята. Да се освободите от дръвчето лед края на празника, без да направите цялата къща в иглички е трудна работа. Само ако сте внимателни ще успеете да го направите чисто.

Естествено, първо се махат лампичките и украсата. Ако имате голям найлонов чувал или просто найлон можете да го увиете около дръвчето и така да го изнесете навън. Ако е твърде голямо, може да отрежете няколко клона и така да го увиете и изнесете навън.

След като елхата я няма, с метла и лопатка изметете възможно най-много иглички. Те могат да повредят Вашата прахосмукачка. Затова използвайте прахосмукачката само за най-упоритите иглички, коиото не могат да се изметат.

3. Премахване на восък от свещи по покривките

Домът трябва да изглежда по-уютен на Коледа и нова година, затова често се използват свещи през празничните вечери. Те са перфектния начин за постигане на уютна атмосфера. Много свещи неизменно означават петна от восък по покривките. Восъкът се отстранява по следния начин:

  • със затоплен нож се отстранява възможно най-много восък от покривката
  • взима се кухненска попивателна салфетка и се слага на замърсеното място
  • затопля се със сешоар и мазнината от восъка преминава в салфетката
  • на края покривката се изпира в пералня за окончателно почистване

Съвет – поставяйте свещите в чинийки или в по-големи свещници, за да се въбира восъка в тях, вместо по покривката. Винаги изгасяйте внимателно.

4. Почистване на замърсена фурна

Печното свинско, задушени зеленчуци на фурна, патици и пйки и каквото и да готвите за празниците, фурната понася голямо натоварване през празничния период. Затова след празниците е добре да я почистите. Един от вариантите за почистване е с готварска сода, която се разтваря във вода до получаване на каша. С нея се намазва фурната отвътре, и се оставя за 12 часа, след което се изчиства с шпатула като изъхне. С пръскалка с вода и малко оцет се изчистват остатъците и загорялото. Другият начин е да се използва специалириан препарат за загоряла фурна.

Съвет – преди готвене може да сложите алуминиево фолио на дъното на фурната, което да събере възможни отпадъци и разливи.

5. Премахване на лоша миризма на готвено и загорялото

Печеното на ниска температура, готвенето, оставят постоянна миризма в дома. Ако тя се задържи, поставете в плитки купички смес от оцет и топла вода за една вечер. Оцетът ще асимилира миризмата и ще се прави с неприятния мирис в дома ви.

Съвет – проветрявайте добре дома си при готвене, използвайте абсобрбатор и не позволявайте на миризмата да проникне в килимите, пердетата и стените ви.

Ако наистина се чувствате уморени след толкова празници, винаги може да се обърнете към професионална фирма за почистване на домове като Мегаклийн 21. Опитният почистващ персонал е в състояние да се справи и с най-упоритите петна и най-голямото замърсяване след празниците с гости и приятели, при това на конкурентна цена. Ако желатете да си спестите усилия и време, свържете с нас за помощ на тел. 0887 00 88 28.